Excursie in Tara Lapusului cu vizitarea Manastirii Rohia

Excursie in Tara Lapusului cu vizitarea Manastirii Rohia

Tinutul sau Tara Lapusului este situata la sud de orasul Cavnic. Granitele geografice ale regiunii nu sunt foarte distincte, dar urmeaza cat de cat lantul vulcanic al Muntilor Gutai-Lapus-Tibles la nord,nord-est, varful Breaza la sud,sud-est si varful Satra si dealurile Preluca la vest

Tara Lapusului

Excursie in Tara Lapusului cu vizitarea Manastirii Rohia

Tinutul sau Tara Lapusului este situata la sud de orasul Cavnic. Granitele geografice ale regiunii nu sunt foarte distincte, dar urmeaza cat de cat lantul vulcanic al Muntilor Gutai-Lapus-Tibles la nord,nord-est, varful Breaza la sud,sud-est si varful Satra si dealurile Preluca la vest

Manastirea “Sfanta Ana” din Rohia

Se afla in inima Maramuresului si a credinciosilor romani, atat din tara cat si de peste hotare. Manastirea maramureseana din “Tara Lapusului”, constituind unul dintre valoroasele monumente bisericesti si de arta religioasa ale tarii, este asezata intr-un cadru pitoresc, pe coama unui deal, in mijlocul unei paduri de fag si de stejar.
Inceputurile Manastirii Rohia sunt legate de persoana preotului ortodox roman Nicolae Gherman (1877-1959), paroh in satul de la poalele Dealului Viei – Rohia, deal pe care se gaseste asezata manastirea. Preotul ctitor a zidit manastirea in memoria fiicei sale, copila Anuta, pe care a pierdut-o, fiind chemata la Domnul in noiembrie 1922, la varsta de numai 10 anisori. Aceasta fetita s-a facut un binevestitor al voii Domnului caci, nopti de-a randul, copila ii aparea in vis tatalui ei, rugandu-l sa construiasca, “o casa Maicii Domnului” in Dealul Viei din hotarul Rohiei.

Manastirea "Sfanta Ana" din Rohia
Manastirea Breaza - Suciu de Sus

Manastirea Breaza – Suciu de Sus

Este situata in satul Suciu de Sus, la 25 km de Targul Lapus, Biserica de lemn a fost construita intre anii 1953 – 1954, iar primele chilii pentru maicute in anul 1958, noua biserica a fost construita incepand cu anul 1989, poarta hramul “Sfanta Treime”,a fost distrusa in anul 1960, dar reinfiintata in 1990. In anul 1993 au fost construite anexele gospodaresti, iar manastirea a fost populata de maici, Biserica manastirii este construita din piatra si caramida, compartimentata in altar, naos si un pridvor, pictura e realizata in fresca, apartine stilului bizantin si este creatie a artistului Spiridon Gau.

Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Rogoz

Potrivit traditiei, biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a fost construita în anul 1663 din doua lemne fratine uriase aduse din Dealul Popii. Pe orizontala, ea nu mai corespunde starii de numar a satului Rogoz actual, si suntem îndreptatiti sa ne retragem pâna în veacurile XVI-XVII, când spatiul interior putea sa-i cuprinda pe toti poporenii (sa nu uitam totusi ca, din interior, prin peretii de lemn strabate cântarea si ca taranii si azi, o asculta, de afara, cu o mâna la ureche si cu alta pe grinzile peretelui).

Biserica de lemn "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" din Rogoz

Alte atractii turistice

Cheile Lapusului

Cheile Lapusului

Cheile Lapusului, un tinut cvasivirgin-Raul Lapus a creat un “defileu” cu o lungime de 36 de kilometri, a carui frumusete salbatica poate fi admirata doar daca este strabatut pe jos. in nordul judetului Maramures, natura cvasivirgina isi dezvaluie misterele doar turistilor decisi sa ia zona la picior. Din satul Razoare, situat la câtiva kilometri de orasul Targu Lapus, masinile nu mai pot inainta, iar “defileul” Lapusului, ce se intinde pe 36 de kilometri, poate fi descoperit doar cu rucsacul în spinare.  in mare parte, Lapusul nu are aproape nimic spectaculos. E un rau linistit, care “uda” aproximativ 100 de kilometri din nordul extrem al tarii. Totusi, desi putin cunoscuta, zona Cheilor Lapusului da raului o “noblete”.

Muzeul Florean

Muzeul Florean

Se afla intr-o padure de foioase din Cernesti, pe drumul ce duce spre tara Lapusului, se intinde, pe 40 de hectare, un inedit parc de sculptura monumentala. Prelungiri fluide dinspre zeci de ateliere de creatie isi dau intalnire in Poiana Soarelui. Blocuri imense de piatra, calcar si marmura au fost “deposedate” de partile de prisos pentru a exprima ganduri si mesaje pentru viitor. Aceste opere de arta si-au castigat deja un prestigiu international si au devenit un reper al turismului cultural. Muzeul Florean este rodul unei initiative private a omului de afaceri Victor Florean, la care s-a adaugat viziunea monumentala a sculptorului (si managerului) Mircea Bochis. Colectiile muzeului insumeaza, în prezent, circa 10.000 de piese de arta contemporana, provenind de pe toate continentele.

Muntii Tibles

Muntii Tibles

Relieful in Muntii Tibles se caracterizeaza prin inaltimi mult mai mari fata de lantul Oas-Gutai-Lapus. Altitudinile maxime le intalnim in zona central- sudica a muntilor Tibles unde varful Bran ajunge la 1840 m. O delimitare a acestei zone muntoase e data de raurile ce inconjoara Muntii Tibles. Iza si Botiza fac delimitarile in zonele de NV respectiv N-NE dincolo de care se afla Depresiunea Maramures. Salauta acopera limita estica, Minghetul (Suciu) partea vestica . Doar la sud Muntii Tiblesului se invecineaza cu dealurile Suplaiului si Zagrei in spatele carora apare insa albia Somesului Mare. Trecerea dinspre Muntii Lapus in Muntii Tibles se face in Pasul Botiza iar catre Muntii Rodnei in Trecatoarea Setref.

Meleagurile haiducului Pintea Viteazu

Meleagurile haiducului Pintea Viteazu

Pintea are o aura aproape mistica, ceva între faima unei capetenii de briganzi si reputatia unui cruciat. În Tara Lapusului, la manastirea Rohia, acolo unde a vietuit marele scriitor Nicolae Steinhardt, se afla o statuie sculptata in lemn, care glasuieste ca “doara Pintea n-o muritu, numa on ptic s-o hodinitu”.

Excursie in Tara Lapusului

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii